VIERINTÄVASTUS

Renkaiden aiheuttaman vierintävastuksen osuus auton kokonaisvastuksista, eli käytännössä polttoaineenkulutuksesta, on 16 prosenttia. Valitsemalla autoosi ympäristöystävälliset renkaat, joiden vierintävastus on tyypillisesti noin kymmenen prosenttia perinteisiä alhaisempi, voit säästää polttoaineenkulutuksessa 1,6 prosenttia. Yleensä lasketaan, että kuuden prosentin parannus vierintävastuksessa alentaa auton kulutusta yhden prosentin verran.

Renkaita valittaessa on pidettävä mielessä myös muut ominaisuudet, jotka eivät saa kärsiä vierintävastuksen kustannuksella. Äärimmilleen viritetty vierintävastus tarkoittaa heikompia pito- ja mukavuusominaisuuksia.

Vierintävastuskertoimen vertailuluku on 1. Renkaiden kärkimerkkien vierintävastus asettuu tavallisesti 0,9-1,1 haarukkaan. Mitä kevyemmin pyörä kulkee eli mitä vähemmän se vastustaa vierimistä, sitä vähemmän polttoainetta palaa hiilidioksidia pääsee ilmaan.

Talvirenkaiden vierintävastus on pienempi kuin kesärenkaiden. Ero johtuu talvikumeissa käytettävistä silica-sekoituksista ja lamellipinnoista.

Alhaisen vierintävastuksen renkaat säästävät kulutuksessa joka tilanteessa, vaikka kuljettaja ei edes pyrkisi ajamaan erityisen ekologisesti.