Vältä vesiliirto

Vesiliirto uhkaa syksyisin jo alhaisilla ajonopeuksilla, jos alla ovat kuluneet tai keliin sopimattomat renkaat. Rengasratsia 2011 -tiedotuskampanja kehottaa autoilijoita varautumaan syksyn sadekeleihin kunnollisilla kesärenkailla. Autonrengasliitto, Liikenneturva ja poliisi ovat kampanjoineet rengasturvallisuuden puolesta syksystä 1997 lähtien.

Tiedotuspainotteisen kampanjan tueksi poliisi ja Autonrengasliiton asiantuntijat tarkastavat tien päällä henkilö- ja pakettiautojen renkaita viidessä seutukunnassa eri puolilla Suomea. Renkaiden urasyvyyksien ohella tarkastetaan myös rengaspaineet ja rengastyyppi. Tavoitteena on tutkia kampanjaviikolla yhteensä 2 000 rengassarjaa ja jakaa samalla rengastietoa autoilijoille.

Turvasuosituksen mukaiset kesärenkaat

Aiemmissa rengasratsioissa on ilmennyt, että monet kuluttavat renkaansa kesän aikana huomaamattaan kehnoon kuntoon. Laki edellyttää kesärenkailta vähintään 1,6 mm:n urasyvyyttä, mutta turvasuositus sadekelillä on vähintään neljä milliä. Renkaan urasyvyys vaikuttaa ratkaisevasti sekä vesiliirtonopeuksiin että jarrutusmatkoihin märällä tienpinnalla.

Kampanjapäällikkö Risto Keskiruokanen patistelee autoilijoita kiinnittämään huomiota myös rengaspaineisiin ja rengastyyppiin.
- Rengaspaineiden säännöllisellä tarkistuksella kukin voi pienellä vaivalla säästää luontoa ja lompakkoa. Kesärenkaat toimivat syyssateilla selkeästi kitkarenkaita paremmin, joten talvirenkaat kannattaa vaihtaa vasta syksyn ensiliukkaille.

Kuntoseurannassa suuria alueellisia eroja

Syksyllä 2010 huonokuntoisia (urasyvyys 0-2 mm) kesärenkaita oli 13,8 prosentilla autoilijoista, kun kuntoseurannan alussa 1997 lähes joka neljäs (24,4 %) ajoi huonoilla renkailla. Edellissyksyyn verrattuna huonorenkaiset autot lisääntyivät 0,8 prosenttiyksiköllä, mutta renkaat näyttävät pitäneen pintansa yllättävän hyvin taantumassakin.

Alueelliset erot renkaiden kunnossa näyttävät kuitenkin kasvaneen. Huonorenkaisten autojen osuudet vaihtelivat maakunnittain 6-20 prosenttiin. Maakuntavertailussa kunnostautuivat viimeksi Pohjanmaa, Etelä-Karjala ja Kanta-Häme. Kehnoimmilla renkailla ajettiin Varsinais-Suomessa, Etelä-Pohjanmaalla ja Ahvenanmaalla.

Rengasriskit korostuvat vaativilla keleillä

Poliisitarkastaja Heikki Ihalainen Poliisihallituksesta muistuttaa, että renkaiden turvallisuusmerkitys korostuu vaativissa ja vaihtelevissa kelioloissa.

- Renkaat ovat merkittävin auton ajo-ominaisuuksiin liittyvä riskitekijä liikenneonnettomuuksissa. Renkaat ovat olleet riskitekijänä joka seitsemännessä kuolonkolarissa 2000-luvulla. Jokin rengasriski on mukana keskimäärin 33 tapauksessa vuosittain, Ihalainen toteaa.

Liikenneturvan toimitusjohtaja Anna-Liisa Tarvaisen mukaan ajo-olosuhteiden huomioon ottaminen on Suomen kaltaisessa pitkässä maassa aina tärkeää.

- Viime aikoina mukaan ovat tulleet poikkeuksellisen rankat ja yllätykselliset kaatosateet, jotka panevat renkaiden vedensyrjäytyskyvyn koetukselle. On myös ollut suuri määrä hellepäiviä, mikä taas saattaa kuluttaa rengasta yllättävällä vauhdilla, Tarvainen toteaa.