VÄLTÄ VESILIIRTO - Muista tarkastaa renkaiden urasyvyydet

02.09.2021

Vesiliirto uhkaa syksyisin jo alhaisilla ajonopeuksilla, jos alla ovat kuluneet tai keliin sopimattomat renkaat. Vuosittaisessa Autonrengasliiton, Liikenneturvan ja poliisin yhteisessä valvonta- ja tiedotuskampanjassa Rengasratsiassa on ilmennyt, että monet kuluttavat renkaansa kesän aikana huomaamattaan kehnoon kuntoon.

Laki edellyttää kesärenkailta vähintään 1,6 millimetrin urasyvyyttä, mutta turvasuositus sadekelillä on vähintään neljä millimetriä. Renkaan urasyvyys vaikuttaa ratkaisevasti sekä vesiliirtonopeuksiin että jarrutusmatkoihin märällä tienpinnalla.

– Mitä matalammat urat ovat, sitä alhaisemmalla nopeudella auto lähtee märällä tiellä vesiliirtoon ja menettää ohjattavuutensa. Uusi kesärengas 7 millimetrin urilla on vaarassa lähteä vesiliirtoon 80 kilometrin tuntinopeudella, kun taas vanhan kesärenkaan 2 millimetrin urat eivät ole avuksi edes 70 kilometrin tuntinopeudella, Teknisen Kaupan Liiton Rengasjaoston asiamies Juha Ala-Hiiro opastaa.

Rengasriskit korostuvat vaativilla keleillä

Renkaiden turvallisuusmerkitys korostuu vaativissa ja vaihtelevissa kelioloissa. Renkaat ovat merkittävin auton ajo-ominaisuuksiin liittyvä riskitekijä liikenneonnettomuuksissa. Rengasratsian vuoden 2021 raportin mukaan renkaat ovat olleet riskitekijänä joka seitsemännessä kuolonkolarissa eli noin 28 tapauksessa vuosittain.

Vesiliirtoriskin lisäksi kuluneet renkaat ja matalat urat pidentävät jarrutusmatkoja sadekelillä ja märällä tiellä. Tänä syksynä hirvikanta on poikkeuksellisen suuri, joten rauhallisen ajotavan ja turvavyön ohessa renkaat kannattaa pitää asianmukaisina. Ne ovat autoilijan tärkein suojavaruste. 

– Kun auto pysähtyy 4 mm urilla varustetuilla renkailla 27,8 metrin matkalla, pitenee jarrutusmatka samasta nopeudesta 2 mm urilla peräti 37,6 metriin, Ala-Hiiro muistuttaa.

Suomen kaltaisessa pitkässä maassa ajo-olosuhteiden huomioon ottaminen on aina tärkeää. Tänä kesänä olemme saaneet nauttia myös suuresta määrästä hellepäiviä, mikä taas saattaa kuluttaa rengasta yllättävällä vauhdilla. Viime aikoina mukaan ovat tulleet poikkeuksellisen rankat yllätykselliset kaatosateet, jotka myös panevat renkaiden vedensyrjäytyskyvyn koetukselle.

Tarkastuta renkaasi Rengasratsiassa

Rengasratsia 2021 -turvallisuuskampanjan aikana syyskuussa järjestetään poliisin toimesta ratsioita ympäri Suomen, joissa tarkastetaan autojen renkaiden kunto ja annetaan kuljettajalle tietoa renkaista ja niiden kunnon merkityksestä sadekelillä. Yli puolet autoilijoista ei tiedä, kuinka hyvä- tai huonokuntoisilla renkailla he ajavat.

Riittävän urasyvyyden lisäksi rengaspaineiden merkitystä ei sovi unohtaa. Ne pitäisi tarkastaa kuukausittain.

– Rengaspaineiden säännöllisellä tarkistuksella kukin voi pienellä vaivalla säästää luontoa ja lompakkoa. Kesärenkaat toimivat syyssateilla selkeästi kitkarenkaita paremmin, joten talvirenkaat kannattaa vaihtaa vasta myöhemmin syksyllä.

 

Autoilija, muista nämä:

  • Turvasuositus kesärenkaiden urasyvyydeksi sadekelillä vähintään 4 mm
  • Varusta autosi ajokeliin sopivilla renkailla
  • Tarkista autosi rengaspaineet vähintään kerran kuukaudessa
  • Hyvätkään renkaat eivät auta, jos kuljettaja ottaa riskejä
  • Palauta vanhat renkaasi veloituksetta kierrätykseen

 

01.10.2021Muista, että renkaiden käyttöikä lyhenee myös varastossa - yli 10 vuotta vanhoja renkaita ei kannata käyttää
02.09.2021VÄLTÄ VESILIIRTO - Muista tarkastaa renkaiden urasyvyydet
23.04.2021Kesärengassesonki kuumimmillaan - oikein valittu rengas vierii pidemmälle
10.02.2021Pakkanen paukkuu - tarkasta rengaspaineet aina lämpötilan vaihdellessa
30.11.2020Vinkit turvalliseen talviajoon - tsekkaa nämä ennen joululomalle lähtöä!
09.11.2020Lähestyvä talvi vaatii malttia ja oikeita renkaita
05.10.2020Talvirenkaiden vaihtoaika lähestyy - olethan tietoinen uusista talvirengasmääräyksistä
21.09.2020Rengasratsiassa 2020 havaittiin: Huono rengas on yleinen, mutta huonosti tunnettu riskitekijä tien päällä
03.09.2020Ratsaa renkaasi ajoissa - Rengasratsia muistuttaa tarkastamaan renkaat ennen syksyn liukkaita
06.05.2020Renkaiden ympäristövaikutukset vähenevät merkittävästi

Siirry arkistoon »