Pakkanen paukkuu - tarkasta rengaspaineet aina lämpötilan vaihdellessa

10.02.2021

Ei riitä, että rengaspaineet tarkastetaan vain renkaanvaihdon yhteydessä – ne kannattaa tsekata kuukausittain ja aina säätilan vaihdellessa. Oikea rengaspaine on tärkeä turvallisuustekijä ja vaikuttaa renkaiden käyttöikään, energiatehokkuuteen sekä päästöihin.

Nyt, kun säätila vaihtelee suojakelistä pakkaseen, renkaiden paineetkin heittelevät. Jos renkaat on vaihdettu esimerkiksi loka-marraskuun auringossa, on varmaa, että renkaiden paineet eivät ole optimaaliset enää paukkupakkasella. 

– Suurin osa renkaisiin tulleista vaurioista johtuu vääristä ilmanpaineista. Näin ollen oikea rengaspaine on tärkeä turvallisuustekijä ja vaikuttaa olennaisesti myös renkaiden käyttöikään. Esimerkiksi energiatehokkuutta edistävä Motiva neuvoo tarkistamaan rengaspaineet vähintään kerran kuukaudessa ja aina sään kylmettyä, Teknisen Kaupan Liiton rengasvalmistajat -jaoston asiamies Juha Ala-Hiiro sanoo.

Väärä ilmanpaine vaikuttaa ajokäyttäytymiseen

Pakkanen laskee ilmanpaineita noin 0,1 baria/ -10 astetta. Siten suositeltavat talvirengaspaineet ovat 0,2–0,3 baria kesärenkaille tarkoitettuja paineita enemmän. Oikeat painesuositukset ja mahdolliset kalibrointiohjeistukset löytyvät auton ohjekirjasta.

Auton valmistaja antaa aina suosituksen sekä kevyelle kuormitukselle että maksimikuormitukselle. Muista lisätä renkaisiin painetta aina kun kuormaat autoasi normaalia enemmän, vaikkapa hiihtolomille lähtiessä. Huomaathan myös, että mikäli vedät lomalle mennessäsi jarrullista peräkärryä, on myös siinä oltava talvirenkaat, kitkat tai nastat.

– Väärät ilmanpaineet vaikuttavat auton ajokäyttäytymiseen ja renkaiden ennenaikaiseen kulumiseen. Liian pienet rengaspaineet kasvattavat renkaiden vierintävastusta, jolloin renkaiden kuluminen sekä polttoaineenkulutus lisääntyvät ja liikenneturvallisuus huonontuu, Ala-Hiiro painottaa.

Käyttämällä oikeaa painetta renkaiden vierintävastus alenee jopa kymmenen prosenttia. 20 prosentin vajaapaine vie renkaan kilometrituloksesta jopa 40 prosenttia.

– Vaikka ajotavalla on suuri vaikutus vähäpäästöisempään liikkumiseen, optimaaliset rengaspaineet vähentävät päästöjä ja polttoainekustannuksia. Auto, jonka renkaissa on yhden barin optimaalipainetta alhaisempi rengaspaine, kuluttaa vuodessa keskimäärin yhden lisätankin bensaa. Oikeista rengaspaineista huolehtiminen on siten myös ympäristöteko.

Vajaapaineiset renkaat pidentävät jarrutusmatkoja

Oikea rengaspaine parantaa kaikkien tielläliikkujien turvallisuutta:

– Yhden barin vajaapaine renkaissa heikentää tiellä pysymistä ja pidentää jarrutusmatkaa märällä tiellä jopa 11 metriä – se on sama kuin kaksi suojatien leveyttä, Ala-Hiiro alleviivaa.

 

Lue lisää rengaspaineiden tarkastamisesta.

 

Lisätietoja:

Juha Ala-Hiiro

johtava asiantuntija

Teknisen Kaupan Liitto

+358 40 197 3414

juha.ala-hiiro(at)tekninen.fi

01.10.2021Muista, että renkaiden käyttöikä lyhenee myös varastossa - yli 10 vuotta vanhoja renkaita ei kannata käyttää
02.09.2021VÄLTÄ VESILIIRTO - Muista tarkastaa renkaiden urasyvyydet
23.04.2021Kesärengassesonki kuumimmillaan - oikein valittu rengas vierii pidemmälle
10.02.2021Pakkanen paukkuu - tarkasta rengaspaineet aina lämpötilan vaihdellessa
30.11.2020Vinkit turvalliseen talviajoon - tsekkaa nämä ennen joululomalle lähtöä!
09.11.2020Lähestyvä talvi vaatii malttia ja oikeita renkaita
05.10.2020Talvirenkaiden vaihtoaika lähestyy - olethan tietoinen uusista talvirengasmääräyksistä
21.09.2020Rengasratsiassa 2020 havaittiin: Huono rengas on yleinen, mutta huonosti tunnettu riskitekijä tien päällä
03.09.2020Ratsaa renkaasi ajoissa - Rengasratsia muistuttaa tarkastamaan renkaat ennen syksyn liukkaita
06.05.2020Renkaiden ympäristövaikutukset vähenevät merkittävästi

Siirry arkistoon »