Renkaat kuntoon syysteille

09.09.2019

Syksyn sadekeleillä on taas aika tarkistaa, missä kunnossa kesärenkaat ovat. Lain minimivaatimus renkaan urasyvyydelle on 1,6 millimetriä, mutta turvasuositus sateella on vähintään 4 millimetriä.

Tällä viikolla on käynnissä Rengasratsia-kampanja, jonka tarkoituksena on muistuttaa autoilijoita kesärenkaiden kunnon tarkastamisesta. Muistutukselle on aihetta, sillä syksyn sadekelit heikentävät renkaan pitoa huomattavasti kuivaan kesäkeliin verrattuna.

Autonrengasliiton kampanjapäällikkö Risto Keskiruokanen arvelee, että monet suomalaiset ajavat renkaansa huomaamattaan kehnoon kuntoon.

- Viime syksyn rengasratsioissa vain joka neljäs huonorenkainen autoilija tiedosti, missä kunnossa renkaat ovat. Renkaiden kulumista pitäisikin tarkkailla myös ajokauden aikana.

Rengasturvallisuus on kuitenkin parantunut vuosien mittaan. Viime syksyn rengasratsioiden perusteella vain noin 10 prosenttia autoilijoista ajaa enää huonokuntoisilla kesärenkailla, kun pahimmillaan osuus oli lähes 25 prosenttia.

Renkaiden urasyvyyden pystyy helposti testaamaan laittamalla kahden euron kolikon pystyyn renkaan pääuraan. Jos kolikon 4 millimetriä leveä nikkelireunus näkyy renkaan kuviopalan alta, on syytä harkita renkaiden uusimista tai noudattaa sadekelillä erityistä varoivaisuutta.

Pidennä renkaiden käyttöikää

Renkaiden kulutuskestävyyteen vaikuttavat muun muassa auto, ajotapa ja ajo-olosuhteet. Näillä Autonrengasliiton vinkeillä renkaat kestävät pidempään:

1. Aja taloudellisesti

Ennakoi tilanteita ja aja taloudellisesti. Vältä voimakkaita kiihdytyksiä ja jarrutuksia sekä kaahailua kaarteissa ja kadunkulmissa.

2. Huolehdi rengaspaineista

Liian alhainen rengaspaine vaikeuttaa auton hallittavuutta ja lisää vierintävastusta merkittävästi. Tarkista rengaspaineet vähintään kerran kuukaudessa kylmästä renkaasta ennen pitkää ajoa. Löydät ilmanpainesuositukset eri kuormitustilanteisiin auton ohjekirjasta tai bensaluukusta. Muista tarkistaa säännöllisesti myös vararenkaan ilmanpaine.

3. Tarkkaile urasyvyyksiä

Tarkkaile renkaittesi kulumista säännöllisesti vähintään kuukausittain rengaspaineiden mittauksen yhteydessä. Voit tarkistaa urasyvyyden silmämääräisesti tai sopivalla apuvälineellä. Kesärenkaan kulumisvaroitin on asetettu lain vaatimaan 1,6 milliin, mutta turvasuositus sadekelillä on vähintään 4 millimetriä.

4. Tarkista renkaiden ikä

Renkaiden kokonaisiäksi suositellaan enintään kymmenen vuotta valmistusajankohdasta, joka on merkitty renkaan kylkeen nelinumeroisena tunnuksena DOT-merkinnän yhteyteen. Renkaan käyttöiäksi suositellaan enintään kuusi vuotta käyttöönotosta.

5. Vaihda pyörien paikkaa

Kierrätä pyörien sijaintia edelliskaudesta etu- ja taka-akselien välillä pyörimissuuntaa muuttamatta, jotta renkaat kuluisivat tasaisesti. Paljon ajavien kannattaa vaihtaa pyörien paikkaa myös ajokauden aikana 8–10 000 kilometrin välein. Jos renkaiden kuntoerot pääsevät kasvamaan suuriksi, paremmat renkaat laitetaan taakse.

6. Muista jälkikiristys

Pyöränvaihdossa pultit kiinnitetään tasaisesti ristiin kiristämällä. Sopiva tiukkuus saadaan aikaan momenttiavaimella pulttien sallimalla momentilla. Muista pulttien jälkikiristys parin sadan ajokilometrin jälkeen – vaihdoitpa renkaat itse tai asiantuntijan avustuksella.

7. Käytä asiantuntijaa

Renkaat kuluvat epätasaisesti liian alhaisten rengaspaineiden, virheellisen tasapainotuksen, väärien ohjauskulmien tai kuluneiden iskunvaimentimien vuoksi. Renkaat oireilevat herkästi, joten käynti asiantuntijaliikkeessä paljastaa syyt renkaan epänormaalille kulumiselle.

Lisätietoa rengasratsiasta

23.03.2020Nyt on aika vaihtaa kesärenkaat - kesäkuussa rengaslaki muuttuu
10.02.2020Hiihtolomareissun tarkistuslista
04.10.2019Rengaslaki muuttuu ensi vuonna
09.09.2019Renkaat kuntoon syysteille
13.06.2019Kuntotarkasta auto ennen kesälomareissua
27.05.2019Minkä ikäinen rengas on liian vanha?
03.04.2019Miten uusia autonrenkaita kehitetään?
28.03.2019Renkaiden vaihtamisen muistilista
28.02.2019Kesärenkaiden aika lähestyy - ovatko sinun renkaasi kunnossa?
19.10.2018Joko autosi kaipaa talvirenkaita alleen?

Siirry arkistoon »