Minkä ikäinen rengas on liian vanha?

27.05.2019

Suurin yksittäinen autonrenkaiden kestävyyteen vaikuttava asia on renkaiden laatu: laadukas rengas on kuluneenakin turvallinen – jopa turvallisempi kuin uusi, huonompilaatuinen rengas.

Renkaiden kulutuskestävyyteen voi kuitenkin vaikuttaa myös itse: taloudellinen ajaminen ja tilanteiden ennakointi kuluttavat renkaita vähemmän kuin voimakkaat kiihdytykset, jarrutukset ja kaahailut.

Myös liian alhaisilla rengaspaineilla, väärällä tasapainotuksella ja ohjauskulmilla sekä kuluneilla iskunvaimentimilla on oma merkityksensä, sillä ne kaikki kuluttavat renkaita epätasaisesti.

Mitä eri ikämääritelmät tarkoittavat?

Renkaiden iän yhteydessä puhutaan kokonaisiästä ja käyttöikäsuosituksesta.

Kokonaisikä tarkoittaa renkaan teknistä ikää valmistusajankohdasta lähtien. Valmistusajankohta selviää renkaan kyljessä olevasta DOT-merkinnästä. Se merkitään nelinumeroisella tunnuksella ja esimerkiksi 1517 tarkoittaa viikkoa 15 vuonna 2017. Kansainvälisen käytännön mukaisesti renkaan kokonaisiäksi suositellaan enintään kymmenen vuotta.

Renkaan käyttöikä puolestaan tarkoittaa renkaan ikää käyttöönotosta lähtien. Maksimikäyttöikää on vaikea määrittää, sillä monet asiat vaikuttavat renkaan kulumiseen. Kansainvälisen käytännön mukaisesti renkaan käyttöiäksi suositellaan enintään 6 vuotta, mutta yleensä renkaat kuluvat loppuun huomattavasti sitä nopeammin.

Kauanko rengas kestää?

Käyttämätön ja oikein varastoitu rengas säilyttää alkuperäiset tekniset ominaisuutensa jopa viisi vuotta. Renkaita ei silti kannata makuuttaa varastossa turhaan, sillä niiden kokonaisiäksi suositellaan enintään kymmentä vuotta valmistusajankohdasta lähtien.

Käytännössä renkaat kuluvat kuitenkin loppuun huomattavasti kokonaisikäsuositusta nopeammin, jos ne ovat tavallisen aktiivisessa käytössä. Kokonaisikäraja tulee vastaan lähinnä silloin, jos autolla ajetaan vähän tai se on poistettu väliaikaisesti liikennekäytöstä.

Renkaita voi myydä uusina, jos ne on valmistettu enintään viisi vuotta aiemmin, sillä ne alkavat ikääntyä toden teolla vasta sitten, kun ne otetaan käyttöön. On kuitenkin hyvän kauppatavan mukaista kertoa asiakkaalle, jos renkaat ovat yli kolme vuotta vanhat.

Pähkinänkuoressa

Kun renkaita on käytetty ja säilytetty normaaleissa olosuhteissa, niiden vaihtamista on syytä harkita viimeistään sitten, kun:

  • Renkaiden valmistuksesta on kulunut aikaa lähemmäs kymmenen vuotta
  • Renkaat ovat olleet käytössä lähemmäs kuusi vuotta

23.03.2020Nyt on aika vaihtaa kesärenkaat - kesäkuussa rengaslaki muuttuu
10.02.2020Hiihtolomareissun tarkistuslista
04.10.2019Rengaslaki muuttuu ensi vuonna
09.09.2019Renkaat kuntoon syysteille
13.06.2019Kuntotarkasta auto ennen kesälomareissua
27.05.2019Minkä ikäinen rengas on liian vanha?
03.04.2019Miten uusia autonrenkaita kehitetään?
28.03.2019Renkaiden vaihtamisen muistilista
28.02.2019Kesärenkaiden aika lähestyy - ovatko sinun renkaasi kunnossa?
19.10.2018Joko autosi kaipaa talvirenkaita alleen?

Siirry arkistoon »