Renkaiden vaihtamisen muistilista

28.03.2019

Autoon pitää vaihtaa kesärenkaat viimeistään toista pääsiäispäivää seuraavana maanantaina. Tosin talvirenkaita saa käyttää vielä senkin jälkeen, jos keli niin vaatii.

Ennen renkaiden vaihtamista on hyvä tarkistaa, missä kunnossa kesärenkaat ovat.

Jos renkaissa on kudos näkyvissä, niitä ei luonnollisestikaan saa enää käyttää. Renkaan kulutuspinnan pääurien syvyyden pitäisi olla vähintään 1,6 millimetriä. Vesikelillä ajettaessa kesärenkaiden urasyvyyden turvasuositus on vähintään 4 millimetriä.

Renkaat saattavat kulua epätasaisesti. Uusia renkaita hankittaessa tuleekin usein houkutus uusia vain kuluneimmat renkaat. Turvallisuuden kannalta on kuitenkin parasta, että kaikki renkaat olisivat mahdollisimman tasaisesti kuluneet. Jos uusien renkaiden hankkiminen ei ole ajankohtaista ihan vielä, kuluneemmat renkaat kannattaa asentaa etuakselille.

Vaihdatko renkaat itse vai ulkoistatko ammattilaiselle?

Yhä useampi suomalainen jättää renkaidenvaihdon suosiolla ammattilaisen tehtäväksi, sillä vaatimukset renkaita ja renkaanvaihtoa kohtaan ovat kasvaneet. Renkaanvaihtosesongin aikana ammattilaisliikkeissä on ruuhkaa, joten aika kannattaa pyrkiä varaamaan ajoissa.

Jos kuitenkin päätät vaihtaa renkaat itse, tutustu ensin auton ohjekirjan ohjeisiin. Puhdista huolellisesti vastinpinnat ja kiristä mutterit tasaisesti ristikiristysperiaatteella eli ei vierekkäisiä peräkkäin. Noin parinsadan ajokilometrin jälkeen renkaat pitäisi jälkikiristää.

Renkaidenvaihdon yhteydessä pitää aina tarkistaa rengaspaineet ja tasapainotuttaa renkaat asiantuntijaliikkeessä.

Renkaanvaihdon kanssa kannattaa olla tarkkana. Jos rengaspaineet ovat väärät, auton ajokäytös ääritilanteissa muuttuu vaaralliseksi. Jos pyörä on kiristetty väärin tai jälkikiristys jäänyt tekemättä, pyörä voi irrota ajon aikana. Sama vaikutus on vääränlaisilla ja huonokuntoisilla pulteilla ja muttereilla sekä pyörännavan ja vanteen väliin jääneellä lialla.

Lakiuudistus muuttaa talvirenkaiden käyttöä

Kesäkuun 1. päivänä 2020 tulee voimaan uusi tieliikennelaki, joka muuttaa talvirenkaiden käyttöä koskevia sääntöjä. Jatkossa talvirenkaiden vaihtaminen ei ole enää yhtä riippuvaista kalenterista.

Uuden lain mukaan talvirenkaita pitää käyttää marraskuusta maaliskuuhun, jos sää tai keli sitä edellyttää. Kuitenkin myös kesärenkaita saa käyttää tuona aikana, jos alueen tieverkon keli ei vaadi talvirenkaita.

Lakiuudistus edellyttää kuljettajalta keliolosuhteiden entistä tarkempaa seuraamista, jotta autossa on koko ajan keliin sopivat renkaat.

 

 

Aurinkoista kevättä ja hyviä ajokelejä!

 

toivottaa

Rengasvalmistajat,

Teknisen Kaupan Liitto ry

06.05.2020Renkaiden ympäristövaikutukset vähenevät merkittävästi
06.05.2020Kestävä kehitys on tärkeä teema myös rengasteollisuudessa
04.05.2020Tiestön korjausvelkaa pitää vähentää johdonmukaisesti - liikenneturvallisuus ja talouden elvytys kulkevat käsi kädessä
23.03.2020Nyt on aika vaihtaa kesärenkaat - kesäkuussa rengaslaki muuttuu
10.02.2020Hiihtolomareissun tarkistuslista
04.10.2019Rengaslaki muuttuu ensi vuonna
09.09.2019Renkaat kuntoon syysteille
13.06.2019Kuntotarkasta auto ennen kesälomareissua
27.05.2019Minkä ikäinen rengas on liian vanha?
03.04.2019Miten uusia autonrenkaita kehitetään?

Siirry arkistoon »