Joko autosi kaipaa talvirenkaita alleen?

19.10.2018

Viimeistään nyt alkaa olla taas se aika vuodesta, kun suomalaiskodeissa tarkkaillaan yölämpötiloja ja teiden kuntoa ja mietitään, joko olisi syytä vaihtaa autoon talvirenkaat. Nykyiset rengasmääräykset ovat voimassa vuoteen 2020 asti, jolloin astuu voimaan uusi tieliikennelaki.

Valtaosa suomalaisista autoilijoista valitsee talveksi nastarenkaat. Talvirengassäädösten mukaan niitä saa käyttää marraskuun ensimmäisestä päivästä lähtien tai keliolosuhteiden niin vaatiessa. Joulukuun ensimmäisestä päivästä lähtien talvirenkaat ovat pakolliset.

Talvirenkaiden vaihtamisessa kannattaa ennakoida eikä jättää vaihtoa viimeiseen lain määrittämään päivään. Vaikka syksy on ollut tänä vuonna poikkeuksellisen lämmin, etenkin pohjoisemmassa Suomessa lämpötila saattaa jo valahtaa öisin pakkasen puolelle ja tiet jäätyvät. Jos joutuu lähtemään liikkeelle aikaisin aamulla tai edessä on pidempi ajomatka ja sääennusteet lupailevat nollakeliä, on syytä laittaa talvirenkaat alle.

Uudet vai vanhat renkaat?

Pitäisikö syksyn tullen sitten lähteä rengasostoksille vai vieläkö vanhat renkaat ovat kunnossa?

Jos renkaan kokonaisikä eli tekninen ikä valmistusajankohdasta alkaen on yli kymmenen vuotta, renkaat joutavat vaihtoon. Valmistusajankohta on merkitty renkaaseen nelinumeroisena tunnuksena DOT-merkinnän yhteyteen.

Renkaan käyttöikäsuositus eli maksimikäyttöaika puolestaan on enintään kuusi vuotta. Käyttöikään vaikuttavat muun muassa ajotapa ja ajo-olosuhteet, ja yleensä renkaat kuluvat loppuun alle kuudessa vuodessa.

Renkaiden kulumista kannattaa seurata säännöllisesti esimerkiksi rengaspaineiden mittauksen yhteydessä. Talvirenkailta edellytetään vähintään 3 millimetrin urasyvyyttä. Loskaisella tai lumisella kelillä kulutuspinnan syvyyden olisi hyvä olla vähintään 5-6 milliä.

Nastat vai kitkat?

Oma ajotyyli ja ajo-olosuhteet vaikuttavat siihen, kannattaako valita nasta- vai kitkarenkaat. Jäisellä tiellä nastat antavat tehokkaamman pidon, mutta muuten suorituskyvyssä ei ole suuria eroja. Kitkarenkaat puolestaan ovat hiljaisemmat ja kuluttavat tietä vähemmän.

Onpa valinta sitten kumpi tahansa, turvallisimmat renkaat suomalaiseen talveen ovat vaativiin olosuhteisiin suunnitellut pohjoismaiset talvirenkaat. Niissä kumiseos toimii nimenomaan kylmissä olosuhteissa eikä menetä joustavuuttaan kovallakaan pakkasella. Muotoilun ja kumiseoksen ansiosta niiden kulutuspintakuvio on lumella ja jäällä tehokkaampi kuin keskieurooppalaisissa renkaissa.

Rengasmääräykset muuttuvat vuonna 2020

Tieliikennelaki muuttuu vuonna 2020 ja muuttaa myös talvirenkaisiin liittyviä määräyksiä.

1.6. voimaan tulevassa laissa talvirengaspakko muuttuu keliperusteiseksi. Talvirenkaiden käyttövelvoite laajenee marraskuulle ja maaliskuulle niin, että niiden aikana on käytettävä talvirenkaita, jos sää tai keli sitä edellyttää.

Lain voimaantuloon asti on voimassa nykyinen, aikaan sidottu talvirenkaiden käyttövelvoite.

10.02.2020Hiihtolomareissun tarkistuslista
04.10.2019Rengaslaki muuttuu ensi vuonna
09.09.2019Renkaat kuntoon syysteille
13.06.2019Kuntotarkasta auto ennen kesälomareissua
27.05.2019Minkä ikäinen rengas on liian vanha?
03.04.2019Miten uusia autonrenkaita kehitetään?
28.03.2019Renkaiden vaihtamisen muistilista
28.02.2019Kesärenkaiden aika lähestyy - ovatko sinun renkaasi kunnossa?
19.10.2018Joko autosi kaipaa talvirenkaita alleen?
19.09.2018Hyväkuntoiset renkaat pitävät auton tiellä kaatosateessakin

Siirry arkistoon »