Moottoritie on kuuma - tarkista rengaspaineet ennen kesän reissuja

23.05.2018

Kun kesäloma koittaa, monet suomalaiset pakkaavat tavaransa ja perheensä, ja suuntaavat tien päälle. Riippumatta siitä, viekö tie mökille vai kotimaakierrokselle, ennen lähtöä kannattaa tarkistaa auton rengaspaineet. Näin matka sujuu jouhevammin ja mukavammin.

Renkaiden oikeat ilmanpaineet eivät ole mikään pikkujuttu, sillä ne vaikuttavat moneen asiaan. Renkaiden ilmanpainetta kannattaa siis tarkkailla säännöllisesti ja lisätä silloin, kun autoa kuormitetaan – kuten kesälomamatkalla ja mökkireissuilla.

Väärät ilmanpaineet vaikuttavat auton ajokäyttäytymiseen, mikä heikentää liikenneturvallisuutta. Myös suurin osa renkaisiin tulleista vaurioista johtuu vääristä ilmanpaineista.

Liian pienet rengaspaineet kasvattavat renkaiden vierintävastusta, jolloin renkaat kuluvat nopeammin ja polttoainetta kuluu enemmän. Lisäksi auton ajo-ominaisuudet heikkenevät ja jarrutusmatkat pitenevät. 20 prosentin vajaapaine vie renkaan kilometrituloksesta jopa 40 prosenttia.

Kun ilmanpaineet on säädetty oikein, renkaan vierintävastus pienenee merkittävästi, jopa kymmenen prosenttia. Oikeat painesuositukset löytyvät auton ohjekirjasta sekä usein myös polttoainesäiliön täyttöaukon kannesta tai etuoven karmista. Auton valmistaja antaa aina suosituksen sekä kevyelle kuormitukselle että maksimikuormitukselle. Muista lisätä renkaisiin painetta aina, kun kuormaat autoasi.

Nykyaikaisten, keskikokoisten henkilöautojen ilmanpaineet ovat yleisimmin kevyellä kuormalla liikuttaessa noin 2,5 baria. Jos renkaiden ilmanpaine on laskenut tai säädetty tasolle 2,0 baria, voidaan puhua jo reilusta vajaapaineesta.

Rengaspaineiden tarkistamisen muistilista:

  • Paineet on tarkistettava kylmistä renkaista. Ajossa lämmenneiden renkaiden paineet ovat aina korkeammat.
  • Älä koskaan laske renkaiden ilmanpainetta ilman pätevää syytä. Paine renkaissa ei lisäänny itsestään.
  • Ilmanpainemittarit voivat olla epätarkkoja. Luota vain tarkistettuihin mittareihin.
  • Ilmanpaineen on oltava aina sama akselin molemmissa renkaissa. Kun autoa kuormataan, painetta lisätään enemmän taka-akselistolle (katso tarkemmin auton ohjekirjasta).
  • Kiinnitä venttiilinhattu huolella, ettei venttiiliin pääse kosteutta tai likaa.
  • Tarkista ilmanpaine säännöllisesti, noin kaksi kertaa kuussa. Aika ajoin on syytä tarkistaa myös vararenkaan ilmanpaine.

Paineen lasku johtuu seuraavista syistä:

  • Paineilmaa suodattuu luonnostaan renkaan seinämien läpi
  • Ulkolämpötila laskee
  • Sisärenkaattomaan renkaaseen tulevat pienet reiät eivät tyhjennä rengasta heti, mutta saattavat johtaa sen vaurioitumiseen, jos rengas pyörii liian tyhjänä

Mikä ilmanpaine matkailuautojen ja -vaunujen renkaisiin?

Auto-perävaunu-yhdistelmän ohjattavuuden varmistamiseksi suositellaan:

 

Vetoauton renkaat:

Ellei auton valmistaja ole antanut erityissuosituksia hinaustilanteita varten, takarenkaissa tulisi olla täyden kuorman paine. Jos takarenkaiden standardipaine on sama kuin täyden kuorman paine, lisää painetta 0,3-0,5 baria renkaiden ollessa jäähtyneitä.

 

Asuntovaunujen ja perävaunujen renkaat:

Noudata asunto- tai perävaunun valmistajan tai rengasvalmistajan suosituksia.

 

 

Muista kesäisellä automatkalla myös:

- Pidä kiinni leppoisasta asenteesta ja rauhallisesta ajotyylistä

- Älä räplää kännykkää ajaessasi

- Varaa perheen pienemmille kivaa ajanvietettä, esimerkiksi äänikirja tai tabletilla pyörivä lastenohjelma. Vähän isompien lasten kanssa voitte matkalla kilpailla esimerkiksi siitä, kuka bongaa eniten punaisia autoja tai tietynlaisia liikennemerkkejä.

- Varaudu silti kysymyksiin ”Äiti, koska me ollaan perillä?” ja ”Isi, onko vielä pitkä matka?”.

- Kun mukana on pientä naposteltavaa evääksi, matka sujuu nopeammin eikä pidemmällä matkalla välttämättä tarvita taukoja ainakaan niin paljon.

06.05.2020Renkaiden ympäristövaikutukset vähenevät merkittävästi
06.05.2020Kestävä kehitys on tärkeä teema myös rengasteollisuudessa
04.05.2020Tiestön korjausvelkaa pitää vähentää johdonmukaisesti - liikenneturvallisuus ja talouden elvytys kulkevat käsi kädessä
23.03.2020Nyt on aika vaihtaa kesärenkaat - kesäkuussa rengaslaki muuttuu
10.02.2020Hiihtolomareissun tarkistuslista
04.10.2019Rengaslaki muuttuu ensi vuonna
09.09.2019Renkaat kuntoon syysteille
13.06.2019Kuntotarkasta auto ennen kesälomareissua
27.05.2019Minkä ikäinen rengas on liian vanha?
03.04.2019Miten uusia autonrenkaita kehitetään?

Siirry arkistoon »