Renkaat ajetaan huomaamatta kehnoon kuntoon

11.09.2017

Autonrengasliiton kesärengastutkimus 2016:

KESÄRENKAIDEN SYYSKUNTO KÄÄNTYI NOUSUUN

 

Talouden elpyminen ja kuluttajien luottamuksen vahvistuminen näkyvät vähitellen myös tien päällä. Viime syksyn rengasratsioissa kesärenkaiden syyskunto koheni ennätyslukemiin koko 20 vuoden seurantajaksolla. Huonokuntoisilla renkailla ajaa enää joka kymmenes autoilija, kun pahimmillaan osuus oli lähes 25 prosenttia.

Tänä syksynä Autonrengasliitto, Liikenneturva ja poliisi kampanjoivat rengasturvallisuuden puolesta tiedotuspainotteisesti. Neuvontahenkisiä rengasratsioita järjestetään 11.9. alkavalla viikolla Helsingissä, Jyväskylässä, Kuopiossa, Porissa ja Rovaniemellä. Lisäksi poliisi kiinnittää huomiota renkaiden kuntoon normaalin liikennevalvonnan yhteydessä.

Joka kymmenes ajoi huonokuntoisilla renkailla

Viime syksynä rengasratsioita järjestettiin laajamittaisesti yhden välivuoden jälkeen. Kampanjaviikolla tarkastettiin yhteensä 8 748 henkilö- ja pakettiauton renkaat 45 eri paikkakunnalla. Päähuomio kohdistettiin jälleen renkaiden urasyvyyksiin. Auto luokitellaan huonorenkaiseksi, jos sen kuluneimman renkaan urasyvyys on alle 2,5 mm.

Huonokuntoisia kesärenkaita oli 10,5 prosentilla autoilijoista eli vähemmän kuin kertaakaan aiemmin koko kuntoseurannan aikana. Huonorenkaisia autoja oli viime syksynä peräti 4,8 prosenttiyksikköä vähemmän kuin kaksi vuotta aiemmin. Laittomilla, alle 1,6 millin renkailla rengasratsiaan ajoi kaksi prosenttia autoilijoista. (Liite 1)

Huonorenkaisten autojen osuudet vaihtelivat maakunnittain 8,1:sta 24,4 prosenttiin. Alueelliset erot kesärenkaiden syyskunnossa ovat kaventuneet selkeästi kuntoseurannan aikana paria poikkeusta lukuun ottamatta. Tutkimusaineistoa ei ole painotettu vastaamaan autokannan alueellista jakaumaa, joten esimerkiksi Uusimaa ja Varsinais-Suomi ovat aineistossa aliedustettuna ja Lappi vahvasti yliedustettuna. (Liite 2)                       

Renkaat ajetaan huomaamatta kehnoon kuntoon

Kampanjapäällikkö Hannu Lintala Autonrengasliitosta arvelee, että monet ajavat renkaansa huomaamattaan kehnoon kuntoon.

– Viime syksynä huonorenkaisista autoilijoista vain joka neljäs tiedosti renkaidensa kunnon. Renkaiden kulumista pitäisi tarkkailla myös ajokauden aikana. Urasyvyys on helppo varmistaa kahden euron kolikolla, jonka ulkoreunus on leveydeltään neljä milliä.

Tutkimuspäällikkö Juha Valtonen Liikenneturvasta kehottaa autoilijoita kiinnittämään huomiota renkaisiin ja olosuhteisiin.

– Tutkimusten mukaan sadekeli ei juurikaan vaikuta käytettyihin turvaväleihin. Sää ja keli vaikuttavat vain vähän keskinopeuksiin, silloinkin kyse on yleensä näkyvyyden heikkenemisestä aiheutuva nopeuden alentaminen. Kuljettajien käyttäytyminen ei muutu riittävästi huonoilla ajokeleillä.

Poliisitarkastaja Heikki Ihalainen Poliisihallituksesta

painottaa kuljettajan vastuuta ajoneuvonsa ja renkaidensa kunnosta.

–Poliisi osallistuu mahdollisuuksien mukaan tällä viikolla järjestettäviin renkaiden tarkastustilaisuuksiin. Lisäksi kiinnitämme huomiota renkaiden kuntoon normaalin liikennevalvonnan yhteydessä. Räikeimpiin laiminlyönteihin puututaan huomauttamalla tai sakottamalla.

19.10.2018Joko autosi kaipaa talvirenkaita alleen?
19.09.2018Hyväkuntoiset renkaat pitävät auton tiellä kaatosateessakin
10.08.2018Liikenne- ja viestintävaliokunnan mietintö tieliikennelakiehdotuksesta - HE 180 - 2017
23.05.2018Moottoritie on kuuma - tarkista rengaspaineet ennen kesän reissuja
18.04.2018Mitä tieliikennelain uudistus tarkoittaisi käytännössä talvirenkaiden osalta?
16.04.2018Kesärenkaat alle!
15.02.2018Valmistaudu leppoisaan lomamatkaan
07.01.2018Turvallisesti liikenteessä talvella
14.12.2017Mistä on hyvä joulumatka tehty?
15.09.2017Turvalliset renkaat syyssateisiin

Siirry arkistoon »