RENKAIDEN ILMANPAINE

Ilmanpaine kantaa kuorman ja viimeistelee auton ajo-ominaisuudet. Suurin osa renkaisiin tulleista vaurioista johtuu vääristä ilmanpaineista! Näin ollen oikea rengaspaine on tärkeä turvallisuustekijä ja vaikuttaa olennaisesti myös renkaiden käyttöikään. Energiatehokkuutta edistävä Motiva neuvoo tarkistamaan vähintään kerran kuukaudessa ja aina sään kylmettyä, että renkaissa on sopiva paine.

Oikeat painesuositukset löytyvät auton ohjekirjasta, usein myös polttoainesäiliön täyttöaukon kannesta tai etuoven karmista. Auton valmistaja antaa aina suosituksen sekä kevyelle kuormitukselle, että maksimikuormitukselle. Muista lisätä renkaisiin painetta aina kun kuormaat autoasi.

Väärät ilmanpaineet vaikuttavat auton ajokäyttäytymiseen ja renkaiden ennenaikaiseen kulumiseen. Liian pienet rengaspaineet kasvattavat renkaiden vierintävastusta, jolloin renkaiden kuluminen sekä polttoaineenkulutus lisääntyvät ja liikenneturvallisuus huonontuu.

Pakkanen laskee ilmanpaineita noin 0,1 baria/ -10 astetta. Talvirengaspaineiksi suosittelemme 0,2 - 0,3 baria autonvalmistajien kesärenkaille tarkoitettuja paineita enemmän.
Käyttämällä oikeita ilmanpaineita voidaan renkaan vierintävastusta pienentää merkittävästi. Nykyaikaisten, keskikokoisten henkilöautojen ilmanpaineet ovat yleisimmin kevyellä kuormalla liikuttaessa noin 2,5 baria. Jos renkaiden ilmanpaine on laskenut (tai säädetty) tasolle 2,0 baria, voidaan puhua jo reilusta vajaapaineesta.

Käyttämällä oikeaa painetta alenee renkaiden vierintävastus kymmenen prosenttia. Tilanne on aivan sama, jos autoa kuormattaessa ei käytetä suosituksen mukaista korkeampaa ilmanpainetta. Vajaapaineiset renkaat myös heikentävät auton ajo-ominaisuuksia ja pidentävät jarrutusmatkoja. Tiesitkö, että 20 prosentin vajaapaine vie renkaan kilometrituloksesta jopa 40 prosenttia. Renkaiden ilmanpainetta kannattaa siis tarkkailla säännöllisesti ja lisätä silloin, kun autoa kuormitetaan. Oikeat ilmanpaineet löydät autosi ohjekirjasta.
Tarkistaessasi rengaspaineita muista:

  • Paineet on tarkistettava kylmistä renkaista, ajossa lämmenneiden renkaiden paineet ovat aina korkeammat.
  • Älä ikinä laske renkaiden ilmanpainetta ilman pätevää syytä. Paine renkaissa ei lisäänny itsestään.
  • Ilmanpainemittarit voivat olla epätarkkoja. Luota siis vain tarkistettuihin mittareihin.
  • Ilmanpaineen on oltava aina sama akselin molemmissa renkaissa. Kun autoa kuormataan lisätään painetta enemmän taka-akselistolle (katso auton ohjekirja)
  • Kiinnitä venttiilinhattu huolella, ettei venttilliin pääse kosteutta tai likaa.
  • Talvirengaspaineet: lisää 0,2-0,3 baria autonvalmistajan suosituksiin.
  • Tarkista ilmanpaine säännöllisesti, noin kahdesti kuussa. Aika-ajoin on syytä tarkistaa myös vararenkaan ilmanpaine.

Paineen lasku johtuu seuraavista syistä:
  • paineilmaa suotautuu luonnostaan renkaan seinämien läpi
  • ulkolämpötila laskee
  • sisärenkaattomaan renkaaseen tulevat pienet reiät eivät tyhjennä rengasta heti mutta saattavat johtaa sen vaurioitumiseen, jos rengas pyörii liian tyhjänä.

Mikä ilmanpaine matkailuautojen/vaunujen renkaisiin?

Auto/perävaunu -yhdistelmän ohjattavuuden varmistamiseksi suositellaan:

Vetoauton renkaat:
Ellei autosi valmistaja ole antanut erityissuosituksia hinaustilanteita varten, autosi takarenkaissa tulisi olla täyden kuorman paine. Jos takarenkaiden standardipaine on sama kuin täyden kuorman paine, lisää painetta 0,3-0,5 baria renkaiden ollessa jäähtyneitä.

Asuntovaunujen ja perävaunujen renkaat:
Noudata asunto- tai perävaunun valmistajan tai rengasvalmistajan suosituksia.