RENKAAN VALMISTUS

raaka-aineiden sekoittamisesta tarkastukseen

Sekoittaminen

Raaka-aineet - pigmentit, kemikaalit ja jopa 30 erilaista kumilaatua - sekoitetaan valtavissa sekoittimissa kovassa kuumuudessa ja paineessa. Sekoittimessa syntyy mustaa ja kumimaista seosta, joka valssataan yhä uudelleen.

Valssaaminen

Jäähtynyt kumi muotoillaan levyiksi, jotka kuljetetaan plastisoimisvalssaimiin. Valssaimet valmistavat seokset syöttövalsseihin, joissa seokset halkaistaan suikaleiksi käytettäviksi renkaan sivuihin, kulutuspintoihin tai muihin osiin. Renkaan rungossa käytettävä kangas päällystetään erilaisella kumilla. Kangas voi olla esimerkiksi polyesteriä, raionia tai nailonia.

Reunavaijeri

Vanteen muotoinen reunavaijeri tulee auton pyörän vannetta vasten.

Kudoslangat

Seuraavaksi tulee kaksi kangaskerrosta eli kudoslangat. Tämän jälkeen lisätään reunanauhat, jotka estävät vanteen hankautumisen.

Kulutuspinta

Renkaaseen lisätään teräsvyöt, jotka ehkäisevät puhkeamista ja pitävät kulutuspinnan lujasti tietä vasten. Kulutuspinta lisätään renkaaseen viimeisenä. Automaattivalssit puristavat kaikki osat tiukasti yhteen ns. vihreäksi renkaaksi, joka on valmis vulkanoitavaksi ja tarkastettavaksi.

Vulkanointi

Paistopuristimessa rengas saa lopullisen muotonsa ja pintakuviointinsa. Muotit muotoilevat ja vulkanoivat renkaan. Muotissa on pintakuviointi, valmistajan rengasmerkinnät ja lakisääteiset merkinnät. Renkaita vulkanoidaan yli 150 asteessa 12-25 minuuttia renkaan koon mukaan.

Tarkastaminen

Jos renkaassa on tai jos siinä näyttää olevan jotain vikaa - miten pieni vika tahansa - se hylätään. Koulutettu tarkastaja huomaa osan vioista ja erikoiskoneet löytävät loput. Tarkastus ei jää pelkkään pintaan. Osa renkaista otetaan tuotantolinjalta ja röntgenkuvataan piilevien tai sisäisten vikojen löytämiseksi. Lisäksi laadunvalvojat leikkelevät satunnaisesti valittuja renkaita ja tutkivat tarkoin niiden suorituskykyyn, vierintään tai turvallisuuteen vaikuttavat rakenteelliset yksityiskohdat.