KITKAT VAI NASTAT?

Noin viisi autoilijaa kuudesta valitsee autoonsa nastarenkaat. Tähän vaikuttavat niin tottumus kuin vanhentuneet ennakkoluulotkin.

Kitkarenkaan eli nastattoman talvirenkaan suurin heikkous on aiemmin ollut heikko pito märällä jäällä, mutta asiassa on tapahtunut runsaasti kehitystä viime vuosina. Uusimmat kitkarenkaat ovat jo varsin pitäviä.

Kitkarenkaassa on hieman parempi vierintävastus kuin nastarenkaassa. Nastarenkaan perinteinen heikkous on ollut kovempi melu, mutta tässäkin on tapahtunut parannusta. Voi siis sanoa, että sekä kitka- että nastarenkaat kehittyvät tasatahtia yhä paremmiksi - joten valinta taitaa olla enemmänkin makuasia.

Jäisillä teillä nastarengas on varma valinta, mutta lumisella tiellä pärjää kitkarenkaillakin.

Kitkarenkaita käyttävä voi vapaammin valita renkaidensa vaihtoajan. Suomessa puhutaan talvirengaspakosta eli joulu-, tammi- ja helmikuussa on käytettävä talvirenkaita. Nastarenkaita saa käyttää 1.11.-31.3. tai toista pääsiäispäivää seuraavaan maanantaihin. Nastarenkaita voi käyttää muunakin aikana, jos sää tai keli sitä edellyttää.

Yleensä talvirenkaista puhuttaessa käytetään termejä kitkarenkaat ja nastarenkaat. Täsmällisempiä ovat termit nastalliset ja nastattomat talvirenkaat.