Autoilija: Huomioi nämä seikat kuntoon ennen lomamatkaa!

Kesälomakausi lähestyy ja kaasujalkaa kutkuttaa. Ennen reissuun lähtöä kannattaa kuitenkin tarkastaa ajoneuvon kunto kokonaisuudessaan, oman ja muiden turvallisuuden takaamiseksi.

"Aloittaisin ensimmäisenä avaimista.", naurahtaa Toni Rämet, Oy Suomen Michelin AB:n Account Manager. "Turhan usein käy niin, että lukitsee itsensä ulos tai kadottaa avaimet. Vara-avaimet voivat pelastaa loppuloman", hän lisää.

Toinen vaihe on käydä läpi auton turvavarusteet. "Ensiapulaukun, turvakolmion ja heijastinliivien tulisi kuulua jokaisen ajoneuvon varustuksiin.", Rämet muistuttaa. Myös vararenkaan kunto, tai sen puuttuessa paikka-aineen mukana olo, kannattaa tarkistaa.

Itse renkaiden kunnon ja erityisesti ilmanpaineiden tarkastaminen on ensiarvoisen tärkeää. Rämet huomauttaa suomalaisiin pinttyneen harhaluulon, jonka mukaan ilmanpaineen tulisi aina olla 2 baaria. "Se oli ennen se. Nykyajan autojen rengasprofiilit ovat kuitenkin muuttuneet ja ovat toisistaan poikkeavia. Tämä vaatii renkailtakin vaihtelua ja erilaisuutta. Keskipaine on noussut", hän lisää. Tieto oikeasta ilmanpaineen määrästä löytyy auton polttoaineluukusta, ovesta tai viimeistään ohjekirjasta. On myös syytä muistaa, että ilmanpaineen tulee olla kuormituksen mukainen. Eli jos on suksiboksi katolla, takaluukku täynnä ja jokainen istumapaikka käytössä, on ilmanpaineen vaatimus eri, kuin yksin työmatkaa ajaessa.

Kyse on turvallisuudesta

"Alipaine on vaarallista.", toteaa Rämet. "Se on todellinen liikenneturvallisuuden ongelma, sillä jarrutusmatka pitenee alipaineessa, eikä löysä rengas toimi oikein käännöksissä ja väistöissä". Vaaratilanteiden lisäksi väärä ilmanpaine on todellinen energiasyöppö. Polttoainekulutus kasvaa ja energiaa menee hukkaan. Tällöin myös rengas lämpenee ja kuluu nopeammin.

Ilmanpaineiden lisäksi myös renkaan urasyvyys ja kulutuspinta kannattaa tarkistaa. Myös mahdolliset vauriot, epätasaiset kuluneisuudet ja muut vastaavat poikkeavuudet tulee korjauttaa ennen matkaan lähtöä.

Mikäli omat taidot tai viitseliäisyys eivät riitä renkaan kokonaisvaltaisen kunnon tarkastamiseen, voi auton huoletta ajaa huoltoon. "Suomi on täynnä rengasalan ammattiliikkeitä, jotka hoitavat asian puolestasi.", Rämet vinkkaa.

Kesäinen maantie on ihanan kuuma, mutta niin ei tarvitsisi olla kuskin mielen laita. "Malttia liikenteeseen.", Rämet sanoo. "Autoilijoiden kannattaisi ajatella kuten purjehtijat, joille jo siirtymävaihe on osa lomaa. Älä turhaan aja kilpaa kohteeseen, vaan nauti myös matkasta!", Rämet muistuttaa.